Siapa suka makan begedil daging ? Kalau saya, saya suka makan bersama meehon / mee sup atau ratah je panas-panas sambil cicah cos. Memang sedap kan rasa bedegil yang penuh dengan daging ?
Okey rupanya senang je cara untuk buat Begedil Penuh Rasa Daging ni . Jom kita lihat .Bahan-Bahan Begedil Penuh Rasa Daging
1 kg Ubi Kentang250 gram Daging Cincang Ramly ( kalau nak gunakan daging burger pun boleh dan lagi sedap )
2 labu bawang besar saiz sederhana
Sedikit Daun bawang/ daun sup
3 biji telur untuk mencelup semasa menggoreng
Minyak untuk menggoreng
Garam dan perasa yang anda mahu
Cara Penyediaan Begedil Penuh Rasa Daging
Pertama , potong bawang besar secara dadu , kentang dikupas kulis dan potong memanjang. Ubi kentang yang disiap dipotong digoreng dengan empuk dan dilenyekkan sehingga lumat.Kedua , dalam sebuah bekas , masukkan daging kisar , bawang yang didadu , hirisan daun bawang / sup dan garan bersama perasa yang anda mahu .Gaul sebati.
Ketiga , kepalkan adunan ikut saiz yang anda mahu dan tekan adunan menjadi bentuk leper. Dalam bekas yang lain, pukul telur bersama sedikit garam/lada hitam.
Keempat , panaskan minyak. Celupkan adunan ke dalam telor sebelum menggoreng begedil. Guna api sederhana sahaja. Angkat dan toskan .
Tips :
Inti begedil boleh ditukar dengan isi ayam atau isi ikan mengikut citarasa anda .
Memang mudah untuk hasilkan begedil daging yang sedap ni . Selamat mencuba .Terima kasih Delihayat Kitchen di atas keizinan menyiarkan resepi .
http://daridapur.com
Update Terbaru sumber blogBlog viral Update Terbaru sumber blogBlog viral Update Terbaru sumber blogBlog viral Update Terbaru sumber blogBlog viral
Catat Ulasan
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.