Oklah meh nak kongsikan resepi kerabu yang sangat sedap ni.. Masa di kampong tempohari kakak ipar buat kerabu campuran daun selom, pegaga, pucuk tenggek burung & beberapa pucuk lagi (dah lupa). Tapi yang MaDiHaA buat dirumah ni hanya gunakan daun selom & ulam raja yang dibawa pulang dari kampong MaDiHaA tempohari..
Kerabu Selom & Ulam Raja
Resepi : SIL Rohanita
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
Setengah cekak daun selom ~ cuci bersih & hiris halus
Setengah cekak ulam raja ~ cuci bersih & hiris halus
1 biji bawang besar ~ dimayang
1 biji limau nipis ambil jus
garam, gula & serbuk perasa secukupnya
1 cawan (atau lebih) kelapa parut putih
Bahan ditumbuk halus
Sejemput ikan bilis ~ buang kotoran & tulang lalu direndam
1 biji cili merah
8 biji cili padi
1 inci belacan
Cara menyediakan
1. Setelah lumat bahan2 tumbuk di atas, campurkan dengan kelapa parut & tumbuk lagi separa lumat.
2. Campurkan kesemua bahan yang dihiris ke dalam bekas. Campurkan dengan bahan2 tumbuk tadi. Perahkan jus limau nipis & perasakan dengan garam, gula & serbuk perasa secukupnya. Gaul mesra. Biarkan secukup rasa. Sedia dihidangkan.
Selamat mencuba!
Selamat mencuba!
http://mamawandiha.blogspot.com
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Catat Ulasan