Update Terbaru sumber blogBlog viral Update Terbaru sumber blogBlog viral Update Terbaru sumber blogBlog viral Update Terbaru sumber blogBlog viral
Oklah meh nak kongsikan resepi kerabu yang sangat sedap ni.. Masa di kampong tempohari kakak ipar buat kerabu campuran daun selom, pegaga, pucuk tenggek burung & beberapa pucuk lagi (dah lupa). Tapi yang MaDiHaA buat dirumah ni hanya gunakan daun selom & ulam raja yang dibawa pulang dari kampong MaDiHaA tempohari.. 
 
 
Kerabu Selom & Ulam Raja
Resepi : SIL Rohanita
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
Setengah cekak daun selom ~ cuci bersih & hiris halus
Setengah cekak ulam raja ~ cuci bersih & hiris halus
1 biji bawang besar ~ dimayang 
1 biji limau nipis ambil jus
garam, gula & serbuk perasa secukupnya
1 cawan (atau lebih) kelapa parut putih

Bahan ditumbuk halus
Sejemput ikan bilis ~ buang kotoran & tulang lalu direndam
1 biji cili merah
8 biji cili padi
1 inci belacan

Cara menyediakan
1. Setelah lumat bahan2 tumbuk di atas, campurkan dengan kelapa parut & tumbuk lagi separa lumat. 
2. Campurkan kesemua bahan yang dihiris ke dalam bekas.  Campurkan dengan bahan2 tumbuk tadi.  Perahkan jus limau nipis & perasakan dengan garam, gula & serbuk perasa secukupnya. Gaul mesra.  Biarkan secukup rasa. Sedia dihidangkan. 

Selamat mencuba!
 http://mamawandiha.blogspot.com
Update Terbaru sumber blogBlog viral Update Terbaru sumber blogBlog viral Update Terbaru sumber blogBlog viral Update Terbaru sumber blogBlog viral

Catat Ulasan

 
Top