Bahan-bahan :
10 gram agar-agar serbuk (cap burung layang-layang)
14 cawan air @ 4200 ml
1 tin susu cair (400 ml)
200 gram coffeemate
1 ¾ cawan gula pasir (mengikut citarasa)
Perisa jagung @ Bes minuman perisa jagung
2 tongkol jagung (dihiris dan direbus)
Cara Membuatnya :
1. Didihkan air. Masukkan serbuk agar-agar dan pastikan agar-agar larut sepenuhnya.
2. Masukkan gula Kacau hingga gula hancur.
3. Masukkan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.
4. Masukkan coffeemate sedikit demi sedikit. Pastikan tidak berketul-ketul.
5. Seterusnya, masukkan bes minuman perisa jagung.
6. Apabila telah mendidih, tutup api
7. Masukkan jagung yang telah direbus ke dalam bekas dan tuangkan dadih.
8. Biarkan ia sejuk sepenuhnya dan sedia untuk dinikmati.
balqis-resepiku.blogspot.
Catat Ulasan