Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Stroganina adalah makanan istimewa ikan beku mentah dari Yakutia, di utara Rusia. Ia adalah hidangan musim sejuk, yang terdiri daripada, kepingan nipis beku ikan Artik sungai seperti whitefishes, salmon putih, Cisco atau Sturgeon.
Hidangan ini dihidangkan dengan perencah yang diperbuat daripada garam dan serbuk lada hitam . Ia kadang-kadang dihiasi dengan whortleberries liar merah dan sayur-sayuran. Beberapa stroganina terbaik diperbuat daripada ikan yang baru ditangkap, kemudian bekukan. Rasanya, menurut Yakutians, lembut, segar dan dingin.
Saya dapati konsep stroganina hampir sama dengan sashimi Jepun. Teknik penyediaan makanan Stroganina adalah sangat unik di Rusia. Kaedah ini berkembang daripada keperluan, kerana Rusia terpaksa menyimpan daging di tempat mereka, jadi mereka menyimpannya di dalam ais dan dimakan mentah.
Ikan ini dihiris-hiris kecil selepas 10 hingga 12 jam dibekukan, untuk mengelakkan pencairan pramatang. Ikan beku tidak bolehkan cair sehingga ia di dalam mulut anda. Disampaikan stroganina cair dianggap satu penghinaan oleh Yakutians.
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Catat Ulasan