
Bahan:-Bahan.
- 1/2 ekor ayam - potong sederhana besar
- 10 tangkai cili padi thai *
- 2 tangkai cili merah *
- 2 tangkai cili hijau*
- 4 biji bawang merah *
- 1 labu bawang besar*-Yatie tambah
- 4 ulas bawang putih *
- 1 inci halia * (tumbuk kesemua bahan bertanda * )-Yatie kisar kasar je
- sedikit gula/madu
- garam secukup rasa
- 2 sudu besar kicap pekat
- 3 tangkai daun kari
- 1 keping asam gelugor-Yatie tambah
- minyak untuk menggoreng
- sedikit serbuk kunyit
- Ayam dibersihkan, lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 1/4 cawan. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi hingga garing dan bau wangi.
- Masukkan kicap, asam gelugor dan gula secukup rasa (*boleh juga tukar dgn madu).
- Kacau sebentar, masukkan daun kari yang telah disisihkan dari pelepahnya.
- Akhir sekali masukkan ayam, sedikit garam (jika ayam yg digoreng tadi dah masin, x letak garam pun xpa) dan kacau gaul dalam bahan tadi biar bersalut.
- Seimbangkan rasa dan tutup api. Hidangkan dengan nasi putih. SELAMAT MENCUBA...!
Catat Ulasan
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.