Bahan-bahan ( 1 family makan ) - 1/2 kg daging batang pinang-basuh,bubuh garam&kunyit
- 1 biji pati santan*
- 1 sudu besar cili api-ditumbuk lumat*
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 2 batang serai-ditumbuk*
- 5 biji belimbing-ditumbuk kasar*
- 2 ulas bawang putih-ditumbuk kasar*
- Sesikat pisang muda
- 500ml air
Cara-cara - Salai kan daging atas api/masak didalam oven-jgn sampai hangus.Potong nipis sesudah masak.
- Potong dua pisang muda,masukkan kedlm periuk berisi air&garam dan jerang sehingga agak masak.Sesudah masak,toskan pisang.
- Siapkan periuk tanpa hidupkan api.Masukkan semua bahan2 *.Masukkan daging yg telah dipotong nipis tadi.Masukkan air&kacau.
- Hidupkan api dan jerang,jaga kuah santan jgn sampai meruap patinya-kacau terus
- Masukkan pisang muda tadi.
- Tunggu sehingga mendidih&sudah utk dihidang.
http://www.myresipi.com |
Catat Ulasan