- Makan lebih banyak produk segar dan sedikit makanan olahan,
- Hadkan penggunaan garam dalam makanan dan menggantikannya dengan rempah-rempah tertentu yang dapat memperkaya rasa,
- Pilih produk makanan rendah garam, dan
- Banyak makan buah-buahan dan sayuran.
- Kurangkan masakan bergoreng, dan masaklah dengan kaedah rebus, kukus dan panggang.
- Amalkan diet pemakanan dengan mengelak/kurangkan memakan daging merah dan kulit ayam
- Kurangkan memakan makanan daging proses seperti burger,hotdog dan bebola daging.
- Awasi makanan berlemak dan berminyak seperti penggunaan santan berlebihan, nasi lemak, roti canai dan seumpamanya.
Home
»
»Unlabelled
» Bagaimana Garam Boleh Menyebabkan Tekanan Darah Tinggi
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Kita sedia maklum dan sedar bahawa kekerapan makan terlalu banyak makanan yang masin akan menyebabkan meningkatnya tekanan darah dalam badan namun tidak ramai yang tahu bagaimana garam atau sodium bertindak balas terhadap tekanan darah kita.
19
Mar
2013
Natrium atau pun sodium dalam garam pada asasnya berfungsi membantu menjaga tekanan darah, mengawal pengecutan otot, transmisi antara saraf sel, serta menjaga keseimbangan air, asid dan bes dalam tubuh. Namun, fungsi Natrium dalam garam ini akan berkesan sekiranya pengambilan garam tidak melebihi daripada 6 gram atau 1 sudu teh sehari. Mengapa dan bagaimana garam menjadikan tekanan darah kita tinggi?
Kadar garam yang tinggi dalam tubuh akan mempersempit arteri ginjal, sehingga menjejaskan aliran darah dan menyulitkan kinerjanya. Akibatnya, ginjal melepaskan hormon yang disebut renin dan angiotensin, yang meningkatkan tekanan pada pembuluh darah periferi, dan menyebabkan hipertensi.
Fakta
*Renin ialah enzim yang dirembeskan oleh buah pinggang dan merubah angiotensinogen menjadi angiotensin untuk menambah tekanan darah supaya penurasan ultra dijalankan dengan cekap
*Angiotensin pula ialah bahan yang terhasil daripada angiotensinogen oleh renin, yang boleh menyebabkan vasokonstriksi dan peningkatan tekanan darah.
Selain garam, faktor lain yang meningkatkan risiko terkena hipertensi ialah usia, keturunana, kegemukan, fizikal yang kurang aktif, merokok, stres dan minuman beralkohol. Namun dengan mengurangi pengambilan jumlah garam saja, dipercayai sangat baik untuk mengurangkan risiko hipertensi.
Berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan jumlah pengambilah garam agar tidak berlebihan:
Semoga kita semua berhati-hati dan sentiasa amalkan diet pemakanan yang sesuai untuk mengelakkan masalah tekanan darah yang tinggi dalam badan. InsyaAllah, sama-samalah kita menjaga kesihatan kita.
panduanpercumablogsport
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Update Terbaru sumber blogBlog viral
Recent Posts
- PERAN DAUN MURBEI DALAM MENJAGA KESEHATAN TUBUH01 Dec 20230
profile Selama ini kita hanya mengenal buah murbei sebagai salah satu buah sehat yang menjadi bahan ...Read more »
- CARA MERAWAT KUCING HUTAN AGAR JINAK DAN SEHAT04 Nov 20230
CARA MERAWAT KUCING HUTAN AGAR JINAK DAN SEHATSaat ini kucing hutan banyak dipelihara dan mulai popu...Read more »
- WARNA BUNGA DAN ARTINYA04 Nov 20231
WARNA BUNGA DAN ARTINYA Say it with flowers, itulah ungkapan yang sering kita dengar untuk meng...Read more »
- CARA MENANAM DAN MERAWAT BUNGA LAVENDER28 Oct 20230
CARA MENANAM DAN MERAWAT BUNGA LAVENDER Bunga lavender adalah bunga yang memiliki ciri khas ya...Read more »
- MANFAAT TANAMAN KALIANDRA YANG SERBAGUNA24 May 20211
MANFAAT TANAMAN KALIANDRA YANG SERBAGUNANama asli tanaman ini adalah Xilip de Qorcolorado. Ia didata...Read more »
- MENGENAL GAYA TANAMAN BONSAI05 Feb 20201
Gaya atau style tanaman bonsai bermacam-macam, ada puluhan macam gaya bonsai yang diterapkan...Read more »
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Catat Ulasan
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.